Úton

..

Harcosnak lenni annyi, mint
Örökké úton lenni;
megtanulni valódi önmagunkat
az élet minden pillanatában.

                                                                                                                                                                                                 (képek innen)  (Csögyam Trungpa Rinpocse)Csögyam Trungpa Rinpocse (1939-1987) buddhista meditációs mestere és oktatója a kagyü és a nyingma vonalaknak. A tibeti buddhizmus fő nyugati terjesztője. Számos tibeti szöveget fordított angolra. Kelet Tibet Surmang kolostorát 20 évesen 1959-ben hagyta el kínai megszállás miatt. Gyalog és lóháton mentek a Himaláján keresztül Indiába. 1959 és 1963 között a Dalai Láma kérésére spirituális tanácsadóként fiatal lámákat tanított. 1963-tól az Oxfordi egyetemen tanult. 1967-ben egy skóciai meditációs központot vezetett. (David Bowie is az egyik tanítványa volt.) 1970-ben az Egyesült Államokba utazott. Autóbalesetet szenvedett, részlegesen lebénult a bal oldala. A Naropa Egyetem és a Shambala Központ megalapítója.
Öt nappal halála után a szíve még meleg volt. A hamvasztásán jelenlévők a megvilágosodás jeleiről számoltak be: megjelent egy szivárvány, sas körözött az égben.

Megjegyzések

Névtelen üzenete…
Már leszoktam a cigiről, azonban azt hiszem így kell valahogy cigarettázni, ahogy Ő tette...
Na és,
sokáig gondolkodtam, hogy hogyan lehet, hogy a Rinpocse voltaképpen alkoholos májzsugorban halt meg. Legalábbis erősen ilyen tünetei voltak. De aztán egy bölcs ember megnyugtatott, kár ezen gondolkodni, megérteni egy mahásziddhát nem fogsz úgysem még! Lehet persze nem ezt mondta, de én így emlékszem rá. :)
duende üzenete…
Én nem. Nem is fogok asszem soha. Szeretem a cigarettát. No meg a jó szivart, a havannát.

:) Hát úgy lehet, hogy úgy itta az alkoholos italokat, mint más a vizet. Ezen kívül szerette a nőket is.
Mindig is kedveltem a renitenseket. A zsiványokat, tudod. :) Lin-csi is ezért a szívem csücske.
Nagyon szeretem Nisagradatta Maharajt is. Ő is cigizett, talpas indiait, egy nap vagy 40 szálat.
És Jézus mester is igen közel áll hozzám, igen szenvedélyes ember lehetett. Jól leüvöltötte a kereskedőket, meg felborogatta az asztalaikat és kikergette őket a templomból. És azt mondták rá, iszákos és duhaj, mert szeretett enni, inni és mulatni.

A szenteket valahogy sosem csíptem. Nagy az árnyékuk. :)
Névtelen üzenete…
Te tudod. Engem lehúzott a cigaretta.

:)
A kérdés mindig az, hogy a szenvedély honnan érkezik. A reflektív Hold-énünkből vagy a tudatos Nap-énből. (Ez utóbbi a nagybetűs.)
A dohányzás Vénusz analógia.
Ha tudatos, akkor rendben van. - A tudatos cigarettázás nem lehet, hogy probléma legyen; rákot - mondjuk - garantáltan nem okoz.
De én még nem így szívtam. Úgyhogy sehogy, nem is hiányzik.

Innen jutott eszembe:

"– Azt állítja, ott ült-igen [Zooey]..., így mesélte szóról szóra-, ott ült tehát a konyhaasztalnál, egyedül, épp egy pohár gyömbérsör volt előtte, sósrudat ropogtatott, és a Dombey és fiá-t olvasta, amikor, egészen hirtelenül, egyszer csak megpillantotta Jézust, szembe vele a másik széken, és megkérdezte tőle, nem inna-e ő is egy kis pohár gyömbérsört. Egy kis pohárral, érted, így mesélte. Egyszóval, ilyeneket mesél, és közben még azt hiszi magáról, éppen ő az, aki tanácsokat osztogathat nekem ésatöbbi. Ez az, amitől megőrülök. Legszívesebben köpnék egy jó nagyot. Komolyan mondom! Az az érzésem tisztára, mintha az elmegyógyintézetben feküdnék, és akkor odajönne hozzám egy orvosnak öltözött beteg, leülne az ágyam szélére, megfogná szépen a pulzusomat, és vizsgálgatni kezdene, érted – egészen egyszerűen borzasztó. És csak beszél, beszél, beszél, aztán szívja közben a szivarját, telebüdösíti vele az egész házat. Rosszul leszek már attól a bűztől is, legszívesebben befordulnék a fal felé, és meghalnék ott helyben.

– A szivar csak afféle nehezék, édesem. Nehezék, és semmi más. Ha nem kapaszkodhatna legalább abba a szivarba, hát felemelkedne szépen a földről, mint egy léggömb, és soha az életben nem látnánk viszont a mi Zooeynkat.

A Glass családban voltak egypáran, akik egész szép műrepülést tudtak bemutatni szavakkal, ez az utóbbi kis megjegyzés azonban kifejezetten olyasféle beszédfordulat volt, amelyet egyedül csak Zooey volt képes beleilleszteni egy telefonbeszélgetésbe. Talán Franny is megérezte ezt. Mindenesetre abban a pillanatban már tudta, hogy Zooey van a vonal másik végén. Lassan felállt az ágy széléről.

– Na jól van, Zooey – mondta. – Na jól van. " (Salinger, Franny és Zooey)
duende üzenete…
No hát én ezt nem tudom, hogy Nap vagy Hold. Csak egyszerűen semmit sem tudok szenvedély nélkül csinálni. És a dohányzás is ilyen, egyszerűen szeretem a füstöt. A dohány illatát, ízét.
Van néhány olyan férfi parfüm, amiben érzem. Mintha egy finom illat keveredne a dohány illatával. Ezeket az illatokat szeretem a legjobban.

Azt gondolom, minden a tudatunkban dől el. Semmi sem jó vagy rossz, csak a gondolkodásunk teszi azzá. Tüdőrákot pedig a szeretetmohóság és a gőg érzése okoz, nem a cigaretta. Ráadásul a dobozokra írt negatív szuggessziók nagyobb kárt okoznak - mert nem más, színtiszta feketemágia -, mint a dohány. Különben is, a dohány egy szent növény, varázslatos növény. Ezért kár ennyire rossz hírbe keverni, mert ha valaki úgy áll hozzá, a növény valóban kárt tehet az illetőben.

Az egyik kedvenc könyvem. Rongyosra olvastam. Legelőször 18 évesen, az iskolában, a pad alatt. :)

Te asztrológus vagy, jól sejtem? :)
duende üzenete…
Részt vettem egyszer egy indián szertartáson. A sámán színtiszta folyékony nikotint ivott a szertartás előtt. A nikotin töményen halálos. Az a dózis tíz lovat is megölt volna... A sámánnak semmi baja nem lett tőle.
Névtelen üzenete…
:)
Engem a dohány lehúzott, egészségi problémáim is voltak - bár így visszagondolva... hangszalag-polip: "Maradj csöndbe, öreg... " :)

A rákról pedig igazad van, a feliratokról nem is beszélve.

Gyakorlom nagy elánnal. De az nem vagyok. :)
duende üzenete…
Értem. Remélem kigyógyultál belőle.
Ha érzékenyek a hangszalagjaid, jobb kímélni őket!

Á, szóval olyan hobbi-asztrológus. :) Én sosem mertem belekezdeni, a sok számolgatás meg a bonyolultsága elriasztott. Megvan Baktay Ervin asztrológia könyve, de csak lapozgattam régebben. Milyen jegyben születtél? :))
Névtelen üzenete…
Nem hobbinak mondanám... :)
De mind1, legyen hobbi, így jobban lehet rejtőzni.

A Nap a Bakban járt még aznap reggel.
És nálad? Ikrek?
duende üzenete…
Rejtőzni? :) Akinek van szeme a látásra...

Nem, a kentaurok nemzetségéhez tartozom. :) Bika aszcendenssel. És majom évével. Talán ezért gondoltál az ikrekre.
Névtelen üzenete…
A kentaur volt a második, ami beugrott. És az meg pont szemben van.
:)
"Földet tápláló Tűz gyermeke a majom évéből"

Jobb a rejtőzés. Az asztrológia okkult dolog, amely szónak a jelentése meg rejtett, titokzatos. Ennyi a véleményem a mai használatáról.
duende üzenete…
Ez tetszik. (Mármint a földet tápláló stb...) Olyan mint egy indián név, csak kicsit hosszú. :)

Egyetértek. A rejtőzködéssel. Castaneda szerint is egy harcos rejtőzködjön. Meg nem jó disznyók elé a gyöngyöt sem, igaz? Nekem kellett idő, mire ezt megtanultam. Sokat jár a szám. :)
Névtelen üzenete…
Akkor legyen a magja :)
Föttame