2018. június 18.

Az Anamé-szekta


A spirituális félreértéseink egy másik forrása, amikor összetévesztjük a karizmát az igazi bölcsességgel. Bizonyos szellemi vezetők rendelkeznek azzal a képességgel, hogy különleges állapotokat idézzenek elő. A reményeinktől felerősítve könnyedén alakul ki valamiféle áldásteli és transzcendens érzés ezek körül a lelkészek, papok, zen mesterek, misztikusok, rabbik és guruk körül. Könnyű összetéveszteni ezt a fajta szellemi erőt a bölcsesség egyértelmű jeleivel, vagy megvilágosodással, vagy az isteni szeretettel. Elfeledkezünk arról, hogy ez az erő és karizma pusztán erő és karizma, és hogy ezek az energiák könnyedén szolgálhatnak demagógokat, politikusokat vagy a szórakoztatóipart.
Lehetséges, hogy valaki karizmatikus legyen, miközben egyáltalán nem bölcs. Másfelől, a bölcsesség nem feltétlenül harsány vagy erőteljes. Nagyon is képes az alázatos és egyszerű szíven keresztül megnyilvánulni és a leginkább hétköznapinak tűnő életekben. Azokban a közösségekben, ahol ezek a különleges szellemi erők nagyra vannak értékelve, a tanítványnak különösen vigyáznia kell: amikor valami titkos tanítással vagy ősi hagyományvonallal találkozik, amikor egy csoport kiválasztottnak érzi magát az üdvösségre vagy a megvilágosodásra, az a szellemi közösség megérett arra, hogy kultusszá váljon. Ez természetesen nem mindig történik meg, de van egy erre irányuló nyilvánvaló kockázat a karizma vakító színpadán. A bölcs hagyományok testőröket alkalmaznak az efféle visszaélések ellen. Gyakran öregek, tiszteletben álló tanítók hálózatát hozzák létre, akik képesek szemmel tartani egymás szellemi állapotát és viselkedését.

Jack Kornfield




Már érintettem a blogon a kundalinit. Meg a guruk árnyoldalait is.
A minap azonban újra szembejött mindkét téma. 

Az Anamé jelenségről van szó. Hát.

Mindenkinek szíve joga függővé válni guruktól. Én csak azt mondom, légy kritikus, és használd a józan eszed.

Azt gondolom, a hölgynek megvolt az útja (ahogy sokunknak), de nem hiszem, hogy ebből üzletet szabad csinálni olyanok kárára, akik betegek, gyógyulni vágynak és emiatt kiszolgáltatottak és az utolsó szalmaszálba is belekapaszkodnának.

Végül: sok módszer nem azért működik, mert módszer, hanem egyszerűen azért, mert először életedben elkezdesz önmagadra figyelni. Nem kifelé megy az energiád, hanem befelé fordul. Ez az, ami átalakít és hat, nem a módszer vagy a guru. Vagyis magad alakítod magadat, magad adsz erőt magadnak, pusztán azáltal, hogy a figyelmedet végre önmagadra fordítod. (a szerk.)



1 megjegyzés:

Névtelen írta...

:)))))))))))))))))
25 eve Aname meg tolokocsiban ult. Hogyan indult akkor?
O epp Vesetranszplantaciora vart ... nem ???
Mar itt elkezdodik a valotlan dolgok allitasa. JUJJJ !