2017. április 5.

A ruhakészítő





Mindig nagyon örülök, ha jó filmre bukkanok. Nem egy könnyű darab - nem olyan, mint annak a bizonyos női nyári ruhának a mellénye. Nem véletlenül jutott eszembe a hasonlat, mert a film stílusa szokatlan, bizarr, sajátos humorú és fanyar: egészen rejtői. A színészi alakításokért is érdemes megnézni: különösen kiemelkedő Judy Davis, aki a főhősnő anyját játssza, de Kate Winslet is pazar, akárcsak a Mátrixból vagy a Gyűrűk urából ismert Hugo Weaving.






"„Visszajöttem, mocskok!” - első szava ez volt Tilly Dunnage-nek szülővárosához, miután húsz év után hazatért Európából. Ezt akár Dürrenmatt öreghölgye, Claire Zachanassian is sziszeghette volna, aki évtizedek múltán ellátogatott Dünkenbe, hogy igazságot szolgáltasson magának fiatalkorában ért sérelmeiért. Rosalie Ham A ruhakészítő című bestsellerének adaptációjában Tilly Dunnage tízéves volt, amikor egy halálos tragédia miatt elüldözték őt a városból. Ám paradox módon épp az elűzése lendítette túl Tilly életét a sivár kisvárosi léten, kollégiumba került Melbourne-ben, majd Londonba, Milánóba, végül Párizsba vetette a sorsa, ahol a legnevesebb divatházaknál tanulta ki a ruhatervezést. A hősnő eredetileg csak rövid látogatást tervez, ám beteg anyját látván a maradás mellett dönt, hogy gondoskodjon róla. Dungatar, ez az isten háta mögötti porfészek azonban húsz év elteltével sem bocsátja meg neki egy fiú halálát, amiért hajdanán őt okolták. Tilly hazatérésének nem titkolt célja a sötét múlttal való leszámolás: az igaztalan vádaskodások tisztázása és visszautasítása. De míg a dúsgazdag Claire Zachanassian ezt a pénzével éri el, addig a világvárosokban felnőtt, és a párizsi haute couture elismert mesterévé vált Tilly Dunnage tehetségével és karakán egyéniségével veszi be a kisvárost. 






A film alapkérdése, hogy elmenekülhetünk-e a múltunk elől, s ha mégis szembenézünk vele, képesek vagyunk-e megszabadulni a minket sújtó átoktól? Tilly szerint „emlékezni kell”, ezért is tér vissza évtizedek múltán a tetthelyre, hogy gyermekkori szörnyű traumáját gondolatban újraélje, és immáron felnőtt fejjel választ kapjon a kérdéseire."

A teljes kritika a Filmtekercsen, Argejó Éva írása


Nincsenek megjegyzések: