2012. április 30.

Minden élet összefügg

.

Manapság sokan, köztük filozófusok, felismerik a nyugati filozófia u.n. "logikájának" hiányosságait. Kialakulófélben van a tudat tudománya, amelyben sok különböző tudományág képviselői, köztük matematikusok és neurológusok vizsgálják a tudatot: vajon megbirkózik-e vele a tudomány. Ugyanis a tudat az emberi lét központi kérdése, és a tudomány mégsem nagyon tud róla semmit mondani, mert nemigen lehet mérni.






A sámánizmus közvetlenül a tudattal foglalkozik, amit nem a fejünkben cipelünk, hanem összefügg azzal, hogy mind kapcsolatban állunk. Talán az, amit tudatnak nevezünk, az egyik dolog, ami révén kapcsolatban állunk. A sámán tudatállapota módosításával jut el a szellemvilágba: másképpen érzékel. Nem transzba esik, nem az eszméletét veszíti el, hanem megváltozik a tudatállapota. E megváltozott tudatállapotban képes kapcsolatba lépni a szellemvilággal.
A sámán szó divatba jött a new age berkeiben. Sokan használják, de kevesen értik. A szó a szibériai evenki nyelvből származik, és szó szerint "tudással bíró embert" jelent. A mai nyugati világban egyesek számára mindenfajta hagyományos gyógyítót, másoknak pedig átható tekintetű, erős személyiséget jelent. Valójában a sámánt munkamódszere definiálja. Egyszerűen az a sámán, aki szándékosan megváltoztatja tudatállapotát azért, hogy kapcsolatba lépjen egy másik valósággal, odautazzon, majd onnan erőt és tudást hozzon. Küldetése végeztével visszautazik, és az erőt és tudást önmaga vagy mások megsegítésére használja.
A sámán és a "normális ember" között az az egyik különbség, hogy a sámán tudja, kik a segítő szellemei, hogyan fordulhat hozzájuk, és hogyan működhetnek együtt. A mi társadalmunkban a sámántevékenységet folytatók a legkülönfélébb munkákat végzik a hétköznapi valóságban. Hogy csak néhányat említsünk, van köztük számítógép-programozó, tanár, kőműves, hivatalnok, orvos, színész, szülő, nagyszülő. A lehető leghétköznapibb álarcok mögül tekintenek ránk sámánok.

(Jonathan Horowitz: Minden élet összefügg)


A teljes könyv itt olvasható:
Jonathan Horowitz: Minden élet összefügg (sámánizmus)


2 megjegyzés:

videkek írta...

Nagyon köszönöm ezt az írást; hihetetlenül jó, hogy a teljes könyv olvasható!

duende írta...

Nagyon szívesen, örülök hogy tetszik! Az egész könyv fantasztikus, én is nagyon boldog voltam, mikor ráleltem! :)