2018. szeptember 6.

Ezüst kezek

A levágott kezű lány olyan figyelemre méltó történet, amelynek rétegei alól kikandikálnak az ősi éjszakai vallások lábujjai. A mese olyan hosszú, hogy sokáig tart az elbeszélése, s még tovább beszippantása és feldolgozása. Általában hét éjszakán át mesélem ezt a történetet, néha azonban két hétig, vagy hét hónapig is eltarthat, mert ez a mese a nő teljes életét is felölelheti. Ez tehát egy különleges történet, s akkor dolgozhatjuk fel a legjobban, ha bőséges időt töltünk vele.






A levágott kezű lány az állhatatosság rítusán át vezet be a föld alatti erdő világába. Az állhatatosság szó úgy hangzik, mintha szünet nélküli folytonosságot jelentene, és igaz ugyan, hogy ez szerepet kap a mesében, de az állhatatosság jelenthet megedződést, megszilárdítást, robosztussá, erőssé válást is, és ez a mese fő vonása. Az állhatatosság azt jelenti, hogy létre hozunk valamit.






A mesében szereplő lány egyre mélyebbre száll alá. Amint bejárja az átalakulás egyik szintjét, máris mélyebbre ereszkedik. Ezen alkímiai stádiumok mindegyike teljes, mindegyik tartalmazza a nigredo, a veszteség, a rubedo, az áldozat és az albedo, a fény egymást követő szakaszát.


Az első stádium - A tudatlanságban kötött alku

A második stádium - A csonkítás

A harmadik stádium - A vándorlás

A negyedik stádium - Szerelemre találunk az alvilágban

Az ötödik stádium- Lélekmarcangolás

A hatodik stádium - Az Ősi Természeti Asszony birodalma

A hetedik stádium - Az Ősmenyasszony és vőlegény






A levágott kezű lány igazi nők igaz története. Nem életünk egy szeletéről szól, hanem az egész életünkről. A lélek birtoklására tett démoni kísérlet végleg megbukott. A lélek állhatatossága kiállta a próbát.

A teljes meseelemzést 
Clarissa Pinkola Estés: Farkasokkal futó asszonyok
c. könyvében olvashatjátok




Nincsenek megjegyzések: