2012. február 23.

Justicia levette kendőjét, elhagyta kardját és a mérlege sincs kalibrálva...

.

A múlt héten hirtelen Magyarországra kellett utaznom, mivel a házi őrizetben fogva tartott Geréb Ágnes bábával készítettem egy exkluzív interjút.
A témában már korábban, 2011-ben felvett anyagok is erre az összeállításra vártak; így ezúttal az ezekből készült 42 perces riportfilmet ajánlom figyelmetekbe.
Ágnesnek szívből köszönöm a megtisztelő lehetőséget.
Kérlek Benneteket, hogy a film linkjét továbbítsátok minél több barátotoknak, ismerősötöknek!

Fogel Frigyes

A film a Kulturális Kreativok oldalán található.






6 megjegyzés:

AM írta...

Éppen most nézem illetve inkább csak hallgatom a filmet. Közben idenéztem hozzád, van-e új bejegyzés...
Nagyon jó a cím, amit adtál, nekem mindent elmond erről a történetről, ahol az otthonszülés csak az apropó.

duende írta...

AM: Így igaz. Ma nincs sem jogállam, sem szabad választás Magyarországon. Van egy ügyünk a társasházzal és falakba ütközünk mindenhol. Politikai összefonódásokba és korrupcióba. Perre menni nem fogunk, mert semmi, de semmi értelme. Csak kiveszik a rengeteg pénzt a zsebünkből, Igazság pedig úgy sem lesz.
Az orvosok, gyógyszercégek, jogászok és politikusok már nem tudják hol a határ. És mi a rend.
Demokrácia? Csak egy szó, egy vicc ma Magyarországon.

Tálaló írta...

Én nem mertem volna otthon szülni,a korom,és az ingadozó vérnyomásom miatt.
Viszont...teljesen megértem,aki barátságosabb,meghittebb környezetet szeretne(még akkor is ha a mi kórházunk nagyon szép,családias).És főleg sokkal kevesebb beavatkozást.Gondolok itt a sok gépre,gyógyszerre,infúzióra.És a legfájóbb a kórházban,hogy elviszik,elveszik a babát,mindjárt a szülés után.Mikor csak ölelnéd és ölelnéd...
Kórházban is halnak meg babák,vagy éri őket valami a születés közben.

Már azt is eldöntik helyettünk,hogyan szülessük,szüljünk?

Néha,mikor beszélgetünk megpróbálom a holland sógorom szemével nézni a mi világunkat.Szánalmas,elkeserítő és felháborító.20 évvel a rendszerváltás után csak a nagytőkének(bankoknak,multiknak,gyógyszergyáraknak)van liberializmus Magyarországon.
A demokráciáról meg csak annyit:külföldi tévékben,sajtóban egész más híreket adnak le Magyarországról,mint itthon.Itt vagy nincsenek politikai hírek(helyette kengurukról meg bálnákról szól a híradó)vagy színtiszta pr duma megy a kormányzó hatalom mellett.Milyen demokrácia az ahol még sajtószabadság sincs?

duende írta...

Igen. A normális az lenne, hogy a szülés a nőké. Bábaként is, meg szülő nőként is. Én pl. életemben egyszer voltam nőgyógyásznál. Akkor megfogadtam, hogy többet az életben soha. Normális pasi nem is megy nőgyógyásznak...
Szóval a szabad választás joga alapvető lenne. Hogy minden nő eldönthesse, hol és hogy akar szülni.
Ráadásul ma már a pszichológia is felismerte (akármilyen vak) azt, hogy a gyermek első napjai meghatározóak egész életére. És úgy kezdeni az életet, hogy egyedül maradsz, na ez egy őrület. Ezért van ennyi elmagányosodott, neurotikus és depressziós ember.
A kórházi szülések - hogy finoman fogalmazzak, kész agyrémek. Sötét középkor.
És ami még a filmben nagyon fontos, és a lényeg. Ez a kultúra kerüli a halált. Eldugja, eltünteti, nem beszél róla és nem fogadja el. Pedig az élet része. Nem is lehet értelmes életet élni annak tudata nélkül, hogy halandó lények vagyunk. A halál teszi az életet értékessé, egyszerivé, csodává. És ez a kultúra valóban nem is tud élni sem. És halni sem.
Az orvosok istent játszanak, azt hiszik, legyőzhetik a halált. Nem tehetik. El kell fogadni, hogy mindig és mindenütt jelen van. Akkor is, ha százezer fénylő, csipogó, villogó kütyüvel próbálják meg távol tartani.

Másodszor is igen. Igen rosszfelé menetelünk.

AM írta...

Duende, én zsigerből nem járok orvosokhoz. Csak ha kötelező. Mindig is bűntudatom volt emiatt, hogy nem törődöm az egészségemmel. De ki tudja, hogy sokszor nem jobb-e így. Mindenesetre a nőgyógyászos példádnak örültem :) Ismerek szuper, lelkiismeretes orvosokat és biztos, hogy itt is van egy egészséges középút. Szerencsémre nem vagyok, sosem voltam beteges, de most egy nagyon jó barátom, aki súlyos beteg. Agydaganata van. Amit orvosi kezelés címén kap az elképesztő, felháborító, megrendítő, hihetetlen. Én nem akartam elhinni, hogy itt tartunk...

duende írta...

AM: én sem járok orvoshoz. Fogalmazzunk úgy inkább: kerülöm őket.
És én is azt mondom, vannak jó orvosok is, ezzel nem az egyént akarom leminősíteni. Van létjogosultsága a "modern" orvoslásnak is, de szerintem csak az életmentő műtétek tartoznak ide. Az, hoyg szétcincálják a beteget és minden pattanásra külön szakág van, nagyon vicces. Múltkor egy ismerősöm szemhéján árpa nőtt. Elment a szemészetre. Onnan elküldték a bőrgyógyászatra. A bőrgyógyász meg visszaküldte a szemészetre. Jó mi? Harmadik specialista kéne. Mondjuk szemhéjász. :))

Sajnálom a barátodat. :( Remélem, meggyógyul! Kívánom neki. (Agykontroll?)