2012. szeptember 22.

Test-értelem összehangolása (félelemoldó gyakorlatok)


  Érzelmeink alkotják egészségi állapotunk kiindulópontját. Belső világunk dinamikája mintákat hoz létre, melyek aztán testünkben aktiválódnak, ahol aztán megmutatkozik hogy jó egészségünk, vagy betegségünk sablonjai-e. Nem igazán szoktuk tudni, miért érzünk úgy, ahogy éppen érzünk. A kulcs a hétköznapi értelmünk, amely nem más, mint túlélési mechanizmus. Azért létezik, hogy ezen a világon és emberi mivoltunkban túljussunk a mindennapok sikerein és kudarcain. Azokból a magatartási formákból, szokásokból, stratégiákból épül fel, melyeket hosszú évek során az emberekre, eseményekre és különféle helyzetekre hoztunk létre válaszreakcióként. Hétköznapi értelmünk okos, ravasz, de keveset tud saját magáról. Más szavakkal: nem rossz, de tudatlan és annak ellenére, hogy képessé teszi számunkra a túlélést, nem mindig a legjobb érdekeinknek megfelelően működik.


  Érzelmeink tehát hétköznapi értelmünkből keletkeznek, energiahullámok, melyek a környező világ ingereire reagálnak és mozgásba lendülnek, így vésődnek be zsigereinkbe. Mivel érzelmi energiánk uralja értelmünket és a többi dimenziót is, ezért pusztán az intellektuális energiánk nem változtathatja meg érzelmeinket. Testünk és értelmünk sokszor hiába próbál kapcsolatot teremteni egymással. Ez az akadályozott kommunikáció gyakran konfliktust és diszharmóniát teremt, mely aggódás, rosszkedv, depresszió, összeférhetetlenség, tartózkodás, félelem és egy sor más negatív érzelem formájában nyilvánul meg. A zavart test-értelem kapcsolat eredménye leggyakrabban tompa fejfájás, munkavégzéshez köthető nyak- és hátfájás, gyomoridegesség, hidegrázás, bőrreakciók.
  Ha mély kapcsolatot tudunk teremteni értelmünk és testünk között, lelassítjuk a zűrzavar körforgását, és nagyobb esélyünk lesz a gyógyulásra. Hétköznapi értelmünk hátterében húzódik meg belső bölcsességünk. Minden élő teremtmény sajátja, hamisítatlan öntudata.
  A tibeti érzelmi gyógyítás folyamat, mely hétköznapi értelmünk és belső bölcsességünk kombinációját használja fel annak megértéséhez, miért betegedtünk meg és hogyan gyógyulhatunk meg. Ehhez bátorság, önmagunkba vetett hit kell, valamint annak tudata, hogy mi magunk vagyunk felelősek saját egészségi állapotunkért és gyógyulásunkért.
  A tibeti hit szerint 10 csoportra oszthatók az ember fájdalmai kultúrától és társadalmi viszonyoktól függetlenül. Valahogyan és valamikor mindannyian átéljük ugyanazokat a fájdalmakat.

  1. Félelem attól, hogy nem lesz miből élnünk.
  2. Testi épségünk veszélyeztetésétől való félelem, melynek következtében elveszítjük másokba vetett bizalmunkat
  3. Túl sok fecsegés, az egyedülléttől való félelem, mely kimerüléshez vezet
  4. Függőségi és viselkedési problémák
  5. Környezeti hatásokra bekövetkező érzelmi zavarok
  6. Családi és baráti körben felmerülő zavarok
  7. Visszatérő rémálmok, időzavar
  8. Erőszaktól való félelem
  9. Fizikai fájdalom átélését követő félelem
  10. Halálfélelem

  Ha elemezzük e félelmeket, megszabadíthatjuk magunkat azoktól a saját értelmünk alkotta akadályoktól, melyek következtében szenvedünk vagy betegeskedünk.

1. Félelem attól, hogy nem lesz miből élnünk

  E félelem következtében lecsökken életenergiánk, boldogtalannak, elszigeteltnek érezzük magunkat. Minél többet aggódunk, annál nagyobb akadályokat gördítünk a változások útjába. A régi tibetiek azt mondták, ha meg akarunk szerezni valamit, le kell mondani valami másról. De ha nincs semmink, miről mondhatnánk le? A semmiről kell lemondanunk.
  Helyezkedj el kényelmesen, lélegezz nyugodtan. Gondolj az anyagiakkal kapcsolatos félelmeidre. Érezd őket külön-külön, és mondd ki magadban: nincs szükségem rátok. Bocsásd el és bízd őket a világra. Ugyanakkor jelentsd ki, hogy változásra van szükséged, és ezzel együtt erőteljes lökést adj magadnak, ösztönözd magad az új valóság kialakítására. Képzeld el, hogy láng lobban benned, mely elégeti a felhalmozódott érzelmi szemetet, és a tűzből pozitív energiát nyersz.
  Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: pánikrohamok, gyötrő mohóság, féltékenység, harag, depresszió, ok nélküli fizikai fájdalom, hisztéria, magányosság, letargia.
  • Testi: légzési alapú nehézségek, mellkasi izomgörcsök, stressz alapú működési zavarok, légúti és tüdőbetegségek, fogínyvérzés, bőrbetegségek, emésztési zavarok.

2. Testi épségünk veszélyeztetésétől való félelem, melynek következtében elveszítjük másokba vetett bizalmunkat

  Tekintet nélkül az okaira, ez a félelem megbontja a személyiség egységét. Elzár az életerőtől, alkotóképességektől, és arra késztet, hogy elzárkózzunk a világtól.
  Kényelmes ülő vagy fekvő helyzetben lélegezz nyugodtan. Képzeld azt, hogy lélegzeted köldöködön keresztül áramlik be és ki. Érezd, ahogy lélegzeted átjárja testedet, felmelegít, és energiával tölt fel. Összpontosíts a szívedre. Gondolj arra, hogy tökéletes biztonságban vagy, nem érhet semmi baj. Egyesülj ezzel a gondolattal. Azután a képet irányítsd mindennapi életedre és környezetedre. Érezd, hogy a biztonság úgy sugározza be életed minden sarkát, mint a napfény.
Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: beszédzavarok, kommunikációs problémák, fóbiák.
  • Testi: gerinc- és ízületi problémák, a húgyhólyag fertőzései, bőrreakciók, szem váladékozása.

3. Túl sok fecsegés, az egyedülléttől való félelem, mely kimerüléshez vezet

  Miért vannak olyan emberek, kiknek be nem áll a szájuk? Mert szellemileg és fizikailag annyira kimerültek, hogy fogalmuk sincs, mi lenne velük, ha csendben maradnának. Fáradtságuk leleplezésére használják a beszédet. Attól félnek, ha elhallgatnának, szembesülniük kéne kimerültségükkel, és saját kis világukkal. Nem mernek egyedül maradni, mert nem tudják, milyen csodálatos az ember belső világa.
  Helyezkedj el kényelmesen, kezedet tedd az öledbe. Hunyd be a szemed, lélegezz nyugodtan. Kezdj el figyelni környezeted hangjaira. Legyenek azok kellemetlenek vagy kellemesek, barátként fogadd őket. Minden hang felajánl neked valamit. Csak hallgasd őket. Lassanként egybeolvadnak. Amikor ez megtörténik, képzeld azt, hogy az egyesült hangok szétáradnak benned - a nyelveden, az agyadban, mindenhol. Pihenj meg a hangok mögött rejtőző csendben.
  Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: félelemérzetek, önbecsülés hiánya, ha úgy érezzük, felőröl bennünket a világ, ha minden a fejünk tetejére zúdul.
  • Testi: krónikus betegségek, a belső fül betegségei, fülzúgás, arc- és homloküreg gyulladás, influenza, bőrelváltozások, ágyéki csigolyák betegségei, merev váll.

4. Függőségi és viselkedési problémák

  A függő személyek igazi érzéseik elfojtására használják függőségüket, és minden körülményre ugyanazt az érzelmi mintát alkalmazzák. 
  Feküdj hanyatt. Nyújtózkodj ki kényelmesen. A szívverésedre összpontosíts. Ezután gondolj függőségedre, koncentrálj rá. Próbáld elképzelni, hogy függésed együtt pulzál a szíveddel. Figyeld, hogyan reagál rá a tested. Majd irányítsd szeretetedet a tested és a függőség közti reakcióra. Jusson eszedbe, hogy függésed érzelmi válság jele, és hogy ezen az érzelmi energián keresztül tudott megnyilvánulni. Feküdj nyugodtan, csendben. Érezd, hogy elborít a szeretet. Teljesen fogadd magadba az érzést.
  Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: teljes kétségbeesés, vágy az öngyilkosságra vagy mások veszélyeztetésére, hirtelen fellépő sírógörcsök vagy dühkitörések, kínzó, negatív élmények.
  • Testi: ideggyengeség, végzetes betegségek, vérkeringési, kiválasztási, emésztési zavarok, gyötrő fejfájás.

5. Környezeti hatásokra bekövetkező érzelmi zavarok

  A környezetváltozás nagy hatással lehet érzelmi állapotunkra. A nyomasztó környezet, épületek, városok is vezethetnek válsághoz.
  Feküdj hanyatt, gondoskodj jó meleg takaróról. Nyugodtan, lassan és mélyen lélegezz, de ne térj el túlságosan a normális légzéstől. Gondolj arra, milyen környezeti hatások érnek. Amikor egy-egy hatáshoz érsz, kiálts föl: "Ah!" Egyre hangosabban tedd. Képzeld el, hogy hangod mindenhova eljut a környezetedben, és a negatív hatásokat gyógyító, pozitív erőkké alakítja, melyek visszaáramlanak beléd, és nem engednek utat többé a külső ártalmaknak. Ne kerülje el semmi a figyelmedet: emberek, házak, földek. Jókedvűen és szeretettel gondolj rájuk, és áldd meg őket. Ne várd, hogy az áldás visszatérjen hozzád, légy önzetlen.
  Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: ha terhesnek találod környezetedet, ha elfogyott az energiád, és a gondolkodás nehezedre esik, ha szomorú vagy, de nem tudod miért, ha úgy érzed, nem hiszel a szeretet és a nevetés erejében.
  • Testi: gyomorfájdalom, ízületi fájdalmak, keringési zavarok, fertőző megbetegedések, ételmérgezést követő állapot, paraziták, mérgező állatok harapása, csípése.

6. Családi és baráti körben felmerülő zavarok

  Három érzelmi fájdalmat élhetünk át családi és baráti körben:
  • Ismétlődő érzelmi fájdalom, melyet a bizalom elárulása okoz
  • Magányosság, elhagyatottság okozta érzelmi fájdalom
  • Uralkodó személyiségek okozta fájdalom

  Feküdj hanyatt, és összpontosíts a testedre. Érezd, ahogy teljesen ellazul. Érezd tested körvonalait, alakját, súlyát. Érezd, milyen súlyos lehet, milyen nyúlánk és milyen erős. Érezd, hogy vibráló energia áramlik testedbe. Ezután idézd fel azokat a fontos személyeket, akik érzelmi fájdalmat okoznak, és energiádat irányítsd rájuk. Ez megtisztítja őket a fájdalomtól, félelmeiktől, bizonytalanságuktól, és boldoggá teszi őket. Érezd, ahogy saját fájdalmad elolvad a pozitív gondolataidnak köszönhetően. Tudatosítsd, hogy fontos hogy létezel. Gondolatodat közvetítsd a világ felé is. 
  Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: ha úgy érzed, kevés figyelmet szentelnek neked, ha félsz az intim helyzetektől, gyerekszüléstől, magánytól, mások érintésétől.
  • Testi: bőrelváltozások, kelések, vágott és egyéb sebek, sebészeti beavatkozás utáni lábadozás, végzetes betegségek.

7. Visszatérő rémálmok, időzavar

  Ez a fajta érzelmi fájdalom akkor lép fel, ha sokkol valami, összezavarodunk, vagy úgy érezzük, rémálmaink valóra válnak.
  A szokásosnál egy órával korábban feküdj le aludni. Amikor már ellazultál, képzeld el, hogy egy hófehér fényfolyam áramlik be a fejedbe, gondolataidba. Érezd, hogy e fehérség közepében tartózkodsz. Visszatérő álmodra összpontosíts. Amikor már érzed vagy látod azt, olvaszd bele a fehérségbe. érezd, hogy békesség önti el az egész testedet, és fájdalmad elmosódik a fényességben.
  Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: ha kiégettnek érzed magad, képtelen vagy döntésekre, világos beszédre, ha úgy érzed, az idő állandóan szorít.
  • Testi: nehéz ébredés, súlycsökkenés ok nélkül, torokgyulladás, reuma, hólyag- és májproblémák, mirigyelváltozások, izomtömeg-csökkenés, csontritkulás, áttétes daganatok, nyirokcsomó-daganat.

8. Erőszaktól való félelem

  Az erőszak nem haragra, hanem mohóságra épül. A mohóság irányítani akar, szétzúzza a környezetét és megsemmisíti kezdeményezőjét is. A mohóság és erőszak ugyanúgy személyiségünk része, mint bármi más, energia, melyet át lehet alakítani szeretetté és bölcsességgé. Az erőszak okozta fájdalom az energiarendszer sérülésének egyik formája, és meditációval jól gyógyítható.
  Feküdj hanyatt, lazulj el. Agyadra és hasadra összpontosíts. Érezd, hogy fizikailag megerősödsz. Így pihenj egy darabig, hagyd, hogy az érzés betöltse egész testedet. Ezután koncentrálj arra a fájdalmadra, melyet erőszakos cselekmény okozott. Erődet irányítsd a fájdalmas pontra és próbáld meg eloszlatni. Helyén sötétvörös fényt láss, mely lassan elárasztja a testedet és tudatodat, majd bejut a szívedbe, onnan eljut a véráramba, a csontjaidba, az agyadba. Olyan hosszú ideig feküdj ebben az állapotban, ameddig csak lehetséges.
  Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: a semmiből hirtelen felbukkanó, negatív gondolatok, megszabadulás a trauma újbóli átélésének negatív élményétől. 
  • Testi: izomsérülések, felsőtest korlátozott mozgathatósága.

9. Fizikai fájdalom átélését követő félelem

  A folyamatos és különösen kínzó fizikai fájdalom érzelmi válságot okozhat, és akadályozhatja a gyógyulás folyamatát. 
  Helyezkedj el kényelmesen. Figyelj a szívverésedre és a légzésedre, összpontosíts a ki- és belégzés közötti pillanatnyi szünetre. Amikor belélegzel, érezd, hogy hatalmas mennyiségű pozitív energia áramlik testedbe, mely enyhíti fájdalmadat. Kilégzéskor fújd ki magadból a fájdalmat is. Erősen gondolj arra, hogy jó melegben vagy, és nem fáj semmid. Minden egyes ki- és belégzéssel tudatosítsd, hogy csökken a fájdalom, és nő a merev testrészek mozgathatósága. Érezd, hogy melegség járja át a testedet. Ezt a melegséget égszínkéknek lásd, érezd, hogy kék fényárban úszol. Sokáig pihenj így, és kívánd, hogy ez a pozitív energia mások fájdalmát is enyhítse.
  Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: segítségével megérthetjük a fájdalom természetét, miért alakult ki, hogyan lehet megbirkózni vele, a fájdalommal járó félelem eloszlatása.
  • Testi: idegi túlérzékenység, szaggatott légzés, emésztési és kiválasztási zavarok.

10. Halálfélelem

  A halálfélelem azért alakul ki, mert annak ellenére, hogy többé-kevésbé tudjuk, mi zajlik bennünk, nem fogadjuk el azt. A meditációs gyakorlat a megbékélést segíti.
  Nyugodj meg, amennyire csak lehetséges. Lélegezz lassan. Képzeld azt, hogy minden érzékszerved tökéletesen működik, és felfogja környezeted ingereit. Lehet hogy túl soknak fogod találni egyszerre. Ne aggódj emiatt, csak lélegezz nyugodtan. Érezd, hogy kápráztató fények gyúlnak ki körülötted. Képzeld azt, hogy mondani szeretnél valamit azoknak, akik gondoskodnak rólad, de ők nem hallják a hangodat. Érezd, hogy egy sebes folyó magával ragad, és egy vízesés közepébe sodor. Attól félsz, hogy lezuhansz, de nem történik meg. Biztonságban vagy, a vízesés fölötti térben lebegve. Gondolj arra, hogy mennyi ember születik és hal meg ebben a pillanatban. Az örömre és a boldogságra összpontosíts. Töröld ki magadból a félelmet. Miután kilépsz a fényből, pihenj még egy kicsit, és mond köszönetet a természet minden eleméért, és az életért. Sugározd ki szeretetedet mindennek, ami él.
  Alkalmazási területek:
  • Érzelmi: uralkodási vágy, önteltség, pletykálkodás, ridegség, fukarság, a szeretet és a szerelem megkérdőjelezése, félelem igazi énünk megismerésétől, felelősségtől való félelem, félelem attól, hogy a halál után nincs semmi.
  • Testi: gerinc- és nyaki bántalmak, állkapocs, szájpadlás problémái, trombózis, szívbajok, hányás, sérv, szervátültetést követő sokk, fejsérülés.

 A betegség és az egészség is tudatunk azonos tartományából ered. Az anyagi világ, beleértve saját gondolatainkat is, abból áll, hogyan látjuk a világot. Mint egyének, a mentális energia 5 szálából állunk, amit tudatunk úgy rendez, hogy értelmet adjanak a világnak. Ezek a szálak a: tudás, elfogadás, határozottság, tisztánlátás és szeretet.
  Tetteinkre és gondolatainkra való tekintet nélkül mindannyian a jóság alapvető energiájából vagyunk. életünk során megfeledkezhetünk erről, és ez fájdalommal jár. A jóság az első és utolsó gyógyszer, amely mindent képes meggyógyítani a világon.

(forrás: Christopher Hansard: A tibeti élet művészete)

E könyv tudásanyagát Bön Tizenkét Tana Mestereinek és dMu valamint Dur leszármazottainak, az Égi Klán Ngagpájának és mindazoknak ajánlom, akik elolvassák, és talán megtalálják a tartós boldogságot.

Christopher Hansard

Nincsenek megjegyzések: