2012. szeptember 18.

A pillanatok közti tér (belső csend gyakorlat)



  Az emlékek összekötik életünket, összekapcsolják a pillanatokat, mint a zsinór a gyöngyszemeket. Az emlékek a nyolc hajtóerőből* kifacsart, megmerevedett tapasztalatok. Az élet ilyen pillanatok sorozata, mely az általunk valóságnak nevezett képpé áll össze.


  Sokan közülünk azt hiszik, hogy az adott pillanatot is átélhetjük, de ez két okból sem lehetséges. Agyunk nem tudja közvetlenül észlelni a valóságot, mert mindent a receptoraink közvetítenek. Így mindig csak a néhány másodperccel korábbi múltat élhetjük át. Tehát a pillanat elmúlik, mielőtt még felfoghattuk volna.
  Továbbá a pillanatok az élmények hatalmas és bonyolult világát képezik, hétköznapi értelmünkkel élni a pillanatokat szinte lehetetlen volna.
  Nem a pillanatokban élünk, hanem a pillanatok közti térben. Az ad utat a bölcsesség és az öntudat áramlásának. Ha hozzákapcsolódunk a pillanatok közötti térhez, akkor kezdjük megtapasztalni azt ami van, és nem azt, ami volt.
  Életünk azon időszakaiban, mikor nincs kihez fordulnunk, mindennapi értelmünk - melyet a hajtóerők építenek fel - végre társalogni kezd belső bölcsességünkkel, melyet nem alkot semmi, csak önmaga. Az ilyen szituációkban be tudunk lépni a pillanatok közti térbe, bölcsességünk terébe, s ez segít felfrissülni, elengedni félelmeinket, békére és útmutatásra lelni. Bennünk van a bölcsesség, amire szükségünk van.


Meditációs gyakorlat a pillanatok közti térbe lépéshez (a belső csend eléréséhez)

  Helyezkedj el kényelmesen, ülj vagy feküdj le kedvenc meditációs testtartásodban. Hunyd be a szemed, nézz magadba olyan távolra, amennyire csak tudsz. Meg fogod látni a belső horizontodat. Amikor eléred ezt, nézz mögé. Ha azon túl már nem látsz semmit, akkor önmagad belsejében vagy. Ez a befelé irányuló tekintet néha belső utazás érzetét kelti.
  Ha elérted ezt a helyet, hallgasd belső világodat. Lassan felhangzik majd mindennapi életed morajlása: olyan lesz, mint egy vonat dübörgése, vihar vagy embertömeg zúgása. Hallgasd tovább. Meg fogsz hallani egy finom hangot, mintha egy szólista énekelne valamilyen szép dalt, melyet gordonka és kórus kísér. Ez belső bölcsességed hangja.
  Ha sikerült rátalálnod erre a hangra, nem kell tenned semmit. Csak hagyd, hogy átjárja tudatodat. Ne hagyd elmosódni. Úgy találod majd, teljesen természetes hogy ott van. Belső bölcsességed visz be a pillanatok közé, melyet mindennapi életed részének, második természetednek fogsz tekinteni.
  Napjában egyszer meditálj így. Belátásodra van bízva, milyen hosszan csinálod. Ne erőltesd, hagyd hogy természetes úton halld meg a hangokat. 
  A belső bölcsesség megváltoztatja a külső világot. A pillanatok közti tér beépülhet életedbe és dinamikus változásokat, gyógyulásokat eredményezhet. A minden nap veled maradó csend a bölcsesség kiapadhatatlan forrása lehet. A gyakorlat segítségével felfrissülhetsz, helyrehozhatod gondolkodásmódodat, világnézetedet és érzéseidet.

*nyolc hajtóerő: mentális építőkövek. Veszteség, szégyen, bűntudat, szenvedés, eredmények, hírnév, elismerés, boldogság. Törekvéseinket látják el üzemanyaggal, életünk eseményeire, a környezetünkben megforduló személyekre adott válaszreakcióink befolyásolói. Akár negatívak, akár pozitívak legyenek, óriási hatást gyakorolnak életünkre. Gyermekkorunktól szívjuk magunkba őket, és mindennapi életünk meghatározására használjuk őket. Gyakran zavart okoznak bennünk és arra kényszerítenek, hogy folytonosan keressük azt, amit boldogságnak hiszünk vagy fordítva: hogy elkerüljük a boldogtalanságot.
  A bölcsesség akkor lép színre amikor meglátjuk, hogy a nyolc hajtóerő haragból, esztelen sóvárgásból és mohóságból születik. Ezek alkotásra és rombolásra késztetnek bennünket. Ha bölcsen akarunk cselekedni, akkor elvágjuk az anyagi hajtóerőkhöz láncoló kötelékeket, legyenek azok negatívak vagy pozitívak, hogy ne azok határozzák meg életünket. Csak így válhatunk igazán szabaddá.
  Ahhoz, hogy ezt megtehessük, bírálat és ítélkezés nélkül meg kell tanulnunk elfogadni személyiségünk sötét és világos oldalát is, és meg kell értenünk, hogy mind a boldogság, mind pedig a boldogtalanság jó. Köszönet jár a jó időkért, és a rosszakért is. Az igazi bölcsesség szabadságot teremt magának.

(forrás: Christopher Hansard: A tibeti élet művészete)

E könyv tudásanyagát Bön Tizenkét Tana Mestereinek és dMu valamint Dur leszármazottainak, az Égi Klán Ngagpájának és mindazoknak ajánlom, akik elolvassák, és talán megtalálják a tartós boldogságot.

Christopher Hansard

Nincsenek megjegyzések: