2015. május 26.

Ki az, és hol lakik?


   Soeng Am zen mester minden nap kiállt a meditációs terem elé, és a távoli kék hegyekkel szembefordulva azt mondta magának:
"Mester!"
Azután válaszolt: "Igen?"
"Őrizd meg tisztán az elmédet!"
"Igen!"
"Ne hagyd, hogy bárhol, bármikor becsapjanak!"
"Igen! Igen!"




   Melyik az igazi mesterünk? Ha teljesen megemészted e kong-ant, megérted a tudataid helyes működését.
   Egy zen mester azt mondta a tanítványának, kezdje azzal, hogy minden nap, ébredés után, majd egész napon át, megkérdezi önmagától: "Ki ennek a testnek a mestere, és hol lakik?"
   Az igazi mestered megtalálása nagyon fontos feladat. E világban mindenki megfeledkezik igazi önmagáról. Hol van az igazi önmagad? Hogyan találhatod meg igazi önmagadat? Mindig mindenki elveszti önmagát az étel és a szex és a pénz és a szórakozás és a társadalmi elismerés és az alvás iránti állandó vágyakozásban. Néhány pillanatra megkaphatjuk ezek egyikét vagy másikát, és ilyenkor azt gondoljuk, "Ó ez csodálatos! Most végre megkaptam!" De abban a pillanatban megfeledkezünk igazi önmagunkról, s közben már a kielégülés öröme is a múlté. Elveszítettük az eredeti otthonunkba vezető utat. Ha megengedjük, hogy a vágyak és a harag magukkal rántsanak,  nem helyesen gyakorlunk, nem helyesen élünk, mert a vágy és harag mindig szenvedéshez vezet. Ezért amikor eszel, vagy filmet nézel, vagy ülsz a strandon, vagy keményen dolgozol, soha ne feledkezz meg igazi önmagadról! Nem számít, hogy mit csinálsz, csak ne feledkezz meg önmagadról. "Mi vagyok én?" Soha ne felejtsd el a nagy kérdésedet. Ez a kulcs az igazi kincshez, az egyetlen kincshez, amit magaddal vihetsz, amikor elmész. Ennek megtartása a zen gyakorlás kulcsa.

Seung Sahn

Nincsenek megjegyzések: