2009. október 29.

Dr. Bach gondolatai a betegség valódi természetéről

A betegség valódi természete
A valódi gyógyulásban a fizikai betegség neve és természete semmiféle szerepet nem játszik. Testünk betegsége nem más, mint a lelkünk és szellemünk között kialakult diszharmónia végeredménye. Ez csak problémánk másfajta megjelenése, és mivel ugyanaz a probléma majdnem minden emberen különbözõképpen jelenik meg, a betegség okának eltávolítására kell törekedni; ezután ennek kihatásai, bármilyenek is legyenek, automatikusan el fognak tûnni.
Az öngyilkosság példáján keresztül könnyebben megérthetjük ezt. Nem minden öngyilkos öli magát vízbe. Néhányan leugranak egy toronyból, mások megmérgezik magukat, de mindegyiket egyformán a kétségbeesés kényszeríti erre. Segítsetek nekik felülkerekedni kétségbeesésükön és találni valakit vagy valamit, amiért érdemes élniük, s akkor tartósan meggyógyulnak. Ha egyszerûen elvesszük tõlük a mérget, akkor csak pillanatnyilag menekülnek meg, és lehet, hogy késõbb újabb kísérletet tesznek. A félelem is sokféle hatást gyakorolhat az emberekre: néhányan elsápadnak, néhányan elvörösödnek, néhányan hisztérikusak lesznek, és néhányan megnémulnak tõle. Magyarázd el nekik félelmüket, mutasd meg nekik, hogy elég erõsek a legyõzéséhez, s azután bármivel képesek lesznek szembenézni, már semmi nem tudja õket megijeszteni. A gyermek sem fél többé az árnyékoktól a falon, ha adunk neki egy gyertyát, s megmutatjuk, hogyan lehet fel-le táncoltatni azokat.
Nagyon sokáig a bacilusokat, az idõjárást, vagy ételeinket tartottuk a betegségek okainak - bár sokan közülünk egészségesek maradnak egy influenzajárvány kellõs közepén is, sokan szeretik a hideg szél frissességét, és sokan kávéznak és esznek sajtot késõ este - panaszok nélkül. A természetben semmi sem sérthet meg minket, ha boldogok vagyunk és harmóniában élünk önmagunkkal; éppen ellenkezõleg: az egész természet a mi hasznunkra és örömünkre szolgál. Csak akkor válunk érzékennyé külsõ befolyásokra, ha engedjük, hogy belénk lopózzon a kétely, a depresszió, a döntésképtelenség vagy a félelem.
Ez a betegség mögött álló valódi ok, egyedül ez bír fontossággal: vagyis a beteg lelkiállapota, s nem testi kondíciója számít. A betegségek, legyenek bármilyen komolyak és hosszantartók, meggyógyíthatók, ha sikerül felébreszteni a beteg életörömét és vágyát feladata teljesítésére. Gyakran csak néhány enyhe életmódbeli változtatásról, néhány apró, de szilárdan rögzült elképzelésrõl van szó, amely intoleránssá teszi a többiekkel szemben, vagy rosszul értelmezett kötelességérzetrõl, amely rabszolgasorban tartja, amikor pedig annyi jó dolgot is végezhetne.
A betegségek gyógyulásának hét csodálatos fokozata van:  BÉKESSÉG, REMÉNY, ÖRÖM, HIT, BIZONYOSSÁG, BÖLCSESSÉG, SZERETET.


(Dr. Edward Bach: Szabadítsd meg tenmagad, Forrás: hieronymus- bock.hu)

Nincsenek megjegyzések: