2012. szeptember 22.

A légzés 9 dimenziója (léleképítő gyakorlatok)



  E gyakorlatok alkalmával főként negatív dolgokra fogsz gondolni. Vigyázz arra, hogy ne ítéld meg magad túlságosan keményen. Szeretettel közeledj önmagadhoz, és a megoldandó problémához.
1. Személyiség és érzelmek

  Töprengj el azon, miért nem vagy elégedett személyiségeddel és érzelmeiddel. Próbáld meghatározni, miért nem érzed jól magad, de ne ítélkezz. Például ha harag, pletykálkodás vagy negatív magatartás jelenti a problémát, ezt mondd el magadban: "Tudatában vagyok annak, hogy haragos/pletykás/negatív vagyok, és ez hatással van másokra is."
Ezt többször ismételd el magadban. Lassan szívd be a levegőt, tartsd benn néhány másodpercig, majd szintén lassan fújd ki. Ez a gyakorlat hozzásegít ahhoz, hogy megtisztulj a haragtól és más negatív hatásoktól.
  Ez az egyszerű meditációs gyakorlat bármilyen belső konfliktus esetén alkalmazható. Naponta 10 percig, 27 napon át érdemes végezni.

2. Értelem

  Ha úgy találod, nehezedre esik világosan gondolkodni, összpontosítani, légzőgyakorlattal stimulálhatod ezt a dimenziót. Koncentrálj a problémát jelentő témára, lassan lélegezz, és képzeld azt, hogy értelmed egyetlen lángnyelv, mely behatol energiaközpontodba. Lélegezd be a lángot, tartsd bent egy pillanatig, lélegezd ki értelmed energiaközpontjára irányítva azt. Ez a gyakorlat megtisztítja az értelmedet, mintegy elégetve a benne lévő zűrzavart.

3. Egészség

  Akár beteg vagy, akár egészséges, e gyakorlattal javíthatsz egészségi állapotodon. Normális légzéssel kezdj.  Ha nincs semmi bajod, összpontosíts a szívverésedre, légzésedet hozd összhangba vele.Ha nem vagy jól, a belégzés és kilégzés között tartsd vissza a levegőt addig, ameddig nem okoz kellemetlenséget. Gondolj betegségedre, annak tüneteire. Lassú kilégzés közben mondd ki magadban az egészségi állapotodat legjobban jellemző szót. Végezd egymás után ötször ezt, aztán légzésedet igazítsd szívverésedhez. E gyakorlat során mintegy kifújod magadból a betegségedet.


4. Alkalmazkodó képesség

  Ez a gyakorlat akkor segít, ha nehezen tudsz alkalmazkodni a gyorsan változó körülményekhez. Helyezkedj el kényelmesen, és összpontosíts az adott helyzetre vagy körülményre. Próbáld kitapintani benne a leglényegesebb pontot. Ha ezt nehéznek találod, ne ijedj meg, hallgass az ösztöneidre. Be- és kilégzés közben ismételgesd a kulcsszót. Kilenc napon át, naponta egyszer végezd a gyakorlatot olyan hosszú ideig, ameddig csak tudod.

5. Jólét

  E légzési gyakorlattal több erőforrást vonzhatsz magadhoz. A jószerencse a tudati mezőben várakozik, és a következőképpen aktiválható: helyezkedj el kényelmesen, csukd be a szemed, és lélegezz nyugodtan. Jó hangosan csapd össze a tenyered - ezzel megtisztítod közvetlen környezetedet. Néhány pillanatig lassan lélegezz, majd lelki szemeiddel mérd fel a tudatalattidban a gazdagságot és a jólétet. Kilégzéskor nyers energiaként fújd ki ezt a nagyvilágba. Bumerángként fog visszatérni hozzád. A meditálás befejezésekor csendesen, de határozottan mondd ki: "Köszönöm a világnak, köszönöm mindenkinek, köszönöm ébredésemnek a jószerencsét." Háromszor csapd össze a tenyered, és ha úgy tetszik, hajolj meg a négy égtáj és a talpad alatti föld előtt.
  Erre a gyakorlatra érdemes érzelmileg és értelmileg felkészülni, mert a gazdagság gyakran még a hírnévnél is károsabb befolyást képes gyakorolni ránk. Csak úgy tudsz megbirkózni vele, ha szívedben szeretet és könyörületesség van.

6. Barátság

  E gyakorlat abban segít, hogy könnyebben kapcsolatba léphessünk másokkal, és gondoskodni tudjunk róluk. Orvosolhatja a családi vagy baráti körben felmerülő problémákat.
  Helyezkedj el kényelmesen, csukd be a szemed, és arra a személyre összpontosíts, akivel konfliktusba kerültél. Belégzés közben képzeld el, hogy magadba szívod őt. Kilégzéskor fújd ki magadból a gondot okozó tényezőket. Ezt a gyakorlatot nem csak egy személyre vonatkoztatva végezhetjük, hanem csoportokat, vagy akár az egész emberiséget is magunk elé képzelhetjük.


7. Becsületesség és erkölcsök

  Ebben a gyakorlatban a személyes kapcsolatokkal összefüggő alapelemek, szerkezetek, szokások kerülnek felszínre. A hatodik gyakorlat a szeretet keresésében hat ránk, ez a hetedik pedig az intim személyes kapcsolatok vonatkozásában.
  Csukott szemmel helyezkedj el kényelmesen és a szívverésedre összpontosíts. Képzeld el, hogy lélegzeted fényt gyújt a szívedben. A fény kezdetben rózsaszínű, és minden lélegzetvétellel erőteljesebbé válik, míg el nem éri a fehér izzást, mely tisztasággal és tisztességgel borítja be egész testedet és lelkedet.

8. Bizalom

  Ez a légzési forma megtanít bennünket a harmonikus életre, mely olykor zűrzavarosnak látszik. Az élet nem hatalmasabb mint mi, de eseményei néha túlnőnek rajtunk. Meg kell értenünk, hogy az egyes események nem magát az életet jelentik, csak kísérők életünk egyes szakaszaiban. Mi önmagunk vagyunk az élet.
Ahhoz, hogy megbízhassunk magunkban is, másokban is, kapcsolatba kell lépnünk a földdel. Mindannyian az ő gyermekei vagyunk, az ő javaitól függünk. Ez minden bizalom alapja.
  Fogj egy kavicsot vagy egy marék földet és helyezkedj el kényelmesen. Csukd be a szemed, és belégzéskor képzeld azt, hogy energia áramlik testedbe, ami összeköt a földdel. A kő vagy a föld nem más, mint ami valójában, és ilyen az igazi bizalom is. Reggelente, ébredés után végezd a gyakorlatot.

9. Születés, halál, újjászületés

  Az utolsó gyakorlat megmutatja, hogy a világon minden mindig megújul. A kilencedik forma benne van az életenergia minden impulzusában. Árnyékot vet a többi nyolcra, és sokszor önelemzés vagy álmok formájában jelentkezik. Születésünkkor a legaktívabb, aztán első szexuális élményünkkor, és halálunk órájában. Ez fajunk fejlődésének lényege.
  Csukd be a szemed és lassan lélegezz. Érezd, hogy minden levegővételkor fénysugár áramlik testedbe a világegyetem középpontjából. Engedd, hogy teljesen elborítson ez a fény. Egyesülj vele. Képzeld el, hogy te vagy ez a fény.
  A gyakorlatot hetente egyszer végezd, ha tudod egy egész órán át. Ha sokáig gyakorolod, érezni fogod a kilenc dimenzió kölcsönhatásait.


- Az embernek csak egyvalami a sajátja - a lélegzete - mondta a tanítóm.
E meditációs gyakorlatok révén te is ráébredsz, nincs is másra szükséged.

(forrás: Christopher Hansard: A tibeti élet művészete)

E könyv tudásanyagát Bön Tizenkét Tana Mestereinek és dMu valamint Dur leszármazottainak, az Égi Klán Ngagpájának és mindazoknak ajánlom, akik elolvassák, és talán megtalálják a tartós boldogságot.

Christopher Hansard

Nincsenek megjegyzések: