2012. szeptember 20.

Gondolkodási sémák



  Mind a szavak, mind a tettek esetében a gondolat jelenti a kezdőpontot. Világunkat a gondolatok energiája irányítja, de addig, amíg meg nem tanulunk építő módon építő módon és felelősségteljesen gondolkodni, nem érthetjük meg ezt az igazságot. A gondolat előkészített esemény.
  Öt helytelen gondolkodási séma van, és azok egyszerre foglalnak helyet a fejünkben. Minden korban és kultúrában ugyanazok a sablonok lelhetőek fel. Ha meggondoljuk, hogy ezek szokásaink alapját képezik, nem nehéz belátnunk, miért betegeskednek a társadalmak. A helytelen gondolkodásmód beszennyezi az emberi értelmet, azzal együtt az egész világot. Lehetnek jó és rossz következményeik, de a legfontosabb az, hogy rájuk láthatunk és felismerhetjük őket magunkban.



1. Irreálisan optimista séma

  Az optimizmus a gondolkodás természetes ösztönzője. A túlzott derűlátás nem eléggé tiszta és kiegyensúlyozott energia. Az erősen optimista emberek sokkal inkább a meg nem valósítható fantáziák kreálására hajlamosak, és nem a reális, kivitelezhető tervek készítésére. Bár őszintén szeretnek másokat, alapvetően mégis magányosak maradnak. Minél inkább ragaszkodunk a gondolati sémákhoz, annál jobban eltávolodunk érzelmeinktől.
  Ha felborul az összhang, ez a séma érzelmi kimerüléshez vezet. A tibeti orvoslás szerint hatására megnövekedhet bennünk a belső félelemérzet, és az gége-, tüdő- és pajzsmirigyrákra hajlamosíthat. Derékfájás, migrén és fóbiás betegségek is kialakulhatnak ebből az állapotból.
  A helyesen gondolkodó személy öntudatának építésze. A jól irányított gondolkodás a láthatatlan energiák összegyűjtésének és a nagy építmény létrehozásának a folyamata, mely az eseményeket és elgondolásokat reálissá teszi.

2. Depresszív, félelmeket generáló séma

  Gyakorlatilag minden ember fél olykor bizonyos mértékig. Csakhogy vannak köztünk olyanok, akiket ez a gondolkodási minta örökös rettegésbe kerget. A tibeti orvosok azt mondják, értelmünk a karmikus erőkre akkor reagál így, ha az egyént maga alá gyűri a környezete.
Azok, akik ebben az állapotban élnek, félnek kommunikálni másokkal, de valójában a félelem fogalma csak részben fedi ezt a fajta tartózkodást, melynek eredménye a teljes elszigeteltség és elhagyatottság lehet.
  Ha nem kezelik, az illető hajlamos lesz a függőségi, mentális és bőrbetegségekre, valamint idősebb korban idegrendszeri problémákra.

3. Materialista, anyagias gondolkodási séma

  Ha figyelmünket teljesen a birtoklásra, az emberek, erőforrások, események, pénz és anyagi jellegű javak fölötti uralkodásra összpontosítjuk, olyan, mintha lassú öngyilkosságot követnénk el. Ha ez a mintánk, akkor elfelejtjük hogyan kellene élni. Elszakadunk az élettől. Szomorú módon nagyon sok millióan ebbe a gondolkodási sémába ragadnak bele, így a földön társadalmi feszültségeket és az integritás lassú pusztulását okozzák, mert láthatatlanul is nyomást gyakorolnak embertársaikra, arra kényszerítve őket, hogy hozzájuk alkalmazkodva beszálljanak a mókuskerékbe.
  Logikusnak és helyénvalónak tűnik, ha kínzó vágyakozással tekintünk a pénzre és a munkára. Valójában pedig ez csak csökkenti előrehaladásunk esélyeit, mert gyötrő sóvárgásunk mentális szemetet képez agyunkban, és felemészti energiánkat. Minél jobban beszűkítjük fókuszunkat, annál több változtatásra alkalmas lehetőségtől fosztjuk meg magunkat. A túlzott megszállottság megakadályozza céljaink elérését.
  Azok, akik kapcsolataikra összpontosítanak, annak reményében teszik, hogy az adott személy, személyek hozzásegítik őket saját helyzetük javításához. Azok, akik önmagukat állítják a figyelem középpontjába, ütközőként használnak másokat hogy védelmet nyújtsanak nekik életük vélt kegyetlenségével szemben. Ez a típus sokszor csak különleges emberekkel vagy csoportokkal tart kapcsolatot.
  A séma ízületi gyulladásra, reumára, köszvényre, Parkinson-kórra, különféle gyulladásos megbetegedésekre és idegrendszeri károsodásra hajlamosít. Gyakori az epebaj, a máj- és a vastagbélrák.

4. Szexualitás és fizikai tevékenység fókuszú séma

  Ha valaki csak a fent említett tevékenységeknek él, akkor érzelmileg és spirituálisan megreked. Ez a minta nem azért alakul ki, mert a meghittséget keressük, hanem azért, mert tudat alatt úgy érezzük, hogy elvesztettük a kapcsolatot személyiségünk spirituális energiáival és a környező világgal. Így a fizikai és a szexuális tevékenységre összpontosítunk, hogy életerőre és energiára tegyünk szert, és elevennek érezhessük magunkat.
  Izom- és csontrendszeri megbetegedésekre és depresszióra hajlamosít a séma, és nagy százalékban magányos időskor prognosztizálható ennél a típusnál.

5. Spirituális, művészi, vallásos tevékenységekre ösztönző séma

  Ez a séma azért alakulhat ki, mert felőröl bennünket az igazság és a dolgok jelentésének keresése. A keresést általában helytelenül és improduktív módon tesszük. A szellemi átalakulás, a művészi hajlam vagy a vallásos elhivatottság mindig együtt jár a társadalommal, az anyagi valósággal, hiszen azok katalizátorként, közvetítőként játszanak szerepet életünk kölcsönhatásaiban. Csak ezeket szem előtt tartva lehet konstruktív módon és szabadon gondolkodni. Akik ebben a gondolati mintában rekednek, nem igazán szeretik embertársaikat, semmibe veszik a hatóságokat és intoleránsak a társadalommal szemeben.
  Ez a típus mindenféle függőségre hajlamos, könnyen elérhetik szem-, fog-, nemi- és elmebetegségek, a rák fajtái.


  A napi önvizsgálat reggel és este felgyorsítja önismeretünket. Amint mentális és spirituális energiáink erősödnek, gondolkodási mintáink és érzelmeink is megváltoznak. Gondosabban bánunk majd önmagunkkal és más élőlényekkel is. Minden élő teremtmény keresi a kapcsolatot egymással, mert szüksége van másokra a boldogsághoz, bölcsességhez, a fenntartások nélküli könyörületességhez, mely ott áramlik minden élőben.

(forrás: Christopher Hansard: A tibeti élet művészete)

E könyv tudásanyagát Bön Tizenkét Tana Mestereinek és dMu valamint Dur leszármazottainak, az Égi Klán Ngagpájának és mindazoknak ajánlom, akik elolvassák, és talán megtalálják a tartós boldogságot.

Christopher Hansard

Nincsenek megjegyzések: