2011. január 27.

Joseph Campbell: Az ezerarcú hős

.

"Az ezerarcú hős" Joseph Campbell máig legismertebb és legnagyobb hatású könyve, amely a modern pszichológia eszközeit felhasználva tárja fel a vallások és mítoszok díszletei mögé rejtett igazságot. Fölvázolja a Hős Útját, a kaland és átalakulás egyetemes motívumát, amely a világ összes mitikus hagyományában föllelhető. Az archetípusos Hős Útja az ember személyes önkeresésének, önmaga felfedezésének és átalakításának, illetve a világban betöltött szerepének jelképe. A hős a hétköznapokból átlép a természetfeletti csodák birodalmába; ott mesebeli erőkkel találja szemben magát, és döntő győzelmet arat; majd visszatér a rejtélyes kalandról, de olyan erő birtokába jut, amellyel áldást hoz embertársaira.



„Csak akkor találjuk meg az élet kincseit, ha leereszkedünk a szakadék legmélyére. Ahol összerogysz, ott lapul a kincs. Amit keresel, az éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni.” – Joseph Campbell

Démonok, sámánok, harcosok, királyok, hősök és istenek – a mesék, mítoszok és legendák mélyén, álom és valóság határán örök küzdelemben néz szembe egymással a jó és a rossz, a fény és a sötétség, az élet és a halál. A mitikus történetek mindenkor és mindenütt ugyanazzal az átütő erővel, ősi képek, archetípusok és szimbólumok jelrendszerével közvetítik a kozmikus igazság összefüggéseit az esendő halandó számára. Joseph Campbell emberfeletti tudással összegzi a természetfeletti törvényeit: a világ maga a Történet, amelyben mindannyian akaratlanul a Hős Útját járjuk, vezérfonálként pedig szeretjük ezerszer is újra hallani a nagy mesét, átélni a hős kalandját, amint útra kel, küzd, meghal, feltámad és visszatér közénk, elhozva az élet vizét, fellebbentve a fátylat a halhatatlanság titkáról.

1949-es amerikai első kiadása óta Az ezerarcú hős semmit nem veszített erejéből és aktualitásából, mint ahogy a történetek sem, amelyekből merít. Campbell alapműve életet lehel a görög mítoszok, népmesék és szent iratok hőseibe. A KÖNYV, amely minden forgatókönyvíró asztalán kéznél van, egyszerre pszichológia, mítosz- és vallástörténet, néprajz, antropológia, filozófia és dramaturgia, és ami a legfontosabb: magával ragadó, hiteles és meggyőző mese az élet nagy kérdéseiről. Hatása leírhatatlan. A mai Hollywood is Campbell köpönyegéből bújt elő; mentorként ott van minden filmben, legjobb tanítványa, George Lucas pedig ennek a könyvnek a nyomán készítette el a Csillagok háborúja trilógiát. Igazi kincset tart a kezében az olvasó. Nincs más hátra: kalandra fel!

Nincsenek megjegyzések: