2017. július 25.

A tudat folytonossága

   A múltban számtalan életed volt, megszámlálhatatlan testet vettél már fel. Nem származik előny abból, ha tudod mi voltál múlt életeidben. Az a fontos, hogy felkészülj a jövőre, hogy törekedj a megvilágosodásra. 



saját fotó


   A viszonylagos szinten beszélünk számokról és különböző életekről, de ténylegesen csak a tudat folytonossága létezik, mely túl van születésen és halálon. Magából a tudatból szemlélve nincs előző élet, nincs jelen élet, nincs következő élet, és bardo sincs. A múlt életek illúziók, valótlanok. Nem szükséges tudnod róluk, mivel azok csak a viszonylagos szinthez tartoznak, nem a végleges igazsághoz. Számodra most az a fontos, hogy elpusztítsd az énhez való ragaszkodást, és hogy megtapasztald tudatod természetét. Még a jelenre se gondolj, ne ragaszkodj egyetlen gondolathoz sem. Most vizsgáld meg a tudatodat. Lásd tiszta természetét, ahogy van.



saját fotó


   Csak a Bodhicsittához ragaszkodj, a szeretethez és együttérzéshez, semmi máshoz, éjjel és nappal. A természetes állapot éberségét fenntartva tisztítsd meg mindig a tudatodat.

Garchen Rinpoche

Nincsenek megjegyzések: