2017. szeptember 24.

Fanatikus

Én vagyok a Lélek, a minden teremtmény szívében ott lakozó Önvaló (Átman), Én vagyok a kezdet, a közép és a vég, minden lényben, ó álom legyőzője.

~ Bhagavad-gítá 10.20.






Jézus mondta: Ha kérdik tőletek, honnan valók vagytok? Úgy azt mondjátok nekik: Mi a fényből jöttünk, arról a helyről, ahonnan a fény magától létrejön.

~ Tamás Apostol Evangéliuma 50.





Azt mondják a filozófusokra, jógikra hogy fanatikusak, és most ezt nem vallási értelemben mondom. Hanem mert a forgalommal szemben haladsz. És csak ennek van értelme.
Mindenki tanítja az embereket, a szülők, a tanárok, a guruk, mindenki megmondja a tutit. De ha megnézzük a jelentős teljesítményt elért - főleg lelki - emberek életét, mit látunk először? Azt, hogy konkrétan áthágták az összes ortodoxiát, valami pluszt tettek hozzá az életükhöz, mert nem ijedtek meg a saját árnyékuktól: eldöntötték, hogy ők maguk akarnak tapasztalni. Hogyan is adhatna tanácsot a többség, mikor soha nem járt abban a dimenzióban, ami téged érdekel?
Erre a magányra tehát fel kell készülni. Nagyon meg kell szűrni, hogy kitől fogadunk el tanácsot egy ilyen ösvényen. Mert nem jártak ott.

~ Bakos Attila, előadásrészlet

Nincsenek megjegyzések: